fullblodenicentrum

Alla inlägg den 11 september 2013

Av Emelie - 11 september 2013 14:07

Tidig morgon (som vanligt iof)

skulle ju själv slå på Klockans tappsko MEN sömmarna var en stl för stora 

så de blev att ringa hovis iallafall.


Snäll och gulligt som hon är dök hon upp idag kl 8

och slog på henne skon igen så nu är Klockan munderad på sina ben för att förhindra fler

tappskor, för de är inget kul, man hinner inte mer än igång så är de en sko som är borta och de 

är vila igen, men med boots och senskydd (fullbloden är ofta täta/trånga) så hoppas jag

minimera risken för en tappsko igen.


Så nu blir de rida av igen till helgen får ta de lugnt ngn dag till då hon fick vacc

i måndag, blev man på lite bättre humör när allt stämmer igen.


Ja man kan lätt bli gråhårig när man håller på med denna hobby, mkt huvudbry   

Av Emelie - 11 september 2013 00:28

Denna fann jag på fb, väldigt läsvärt även om vi alla vet de redan!


Det där med rakriktning…Varför är det så viktigt att rida sin häst rak? Och hur gör man? Och varför?

En häst föds med noll vetskap om att den har bakben. Den har framben och den har ett huvud. Punkt.

Bakdelen är nått som liksom inte finns i dens medvetande. ryggraden på en häst sitter inte fast i frambenen utan den ligger mellan bogbladen. Detta innebär att om hästen tittar åt vänster så förskjuts vikten till vänster hov, sen puttas liksom bogen ut över detta framben och när övervikten på detta framben blir för stor så tar hästen ett kliv åt vänster för att inte tappa balansen.


Så man kan säga att i låg fart går hästen dit näsan pekar eller dit bogen tar den.Problemet med detta ligger i att hästar föds aningens bananformade och detta gör att den har mestadelen av vikten på ett framben. Då kommer detta framben att belastas mer än det andra frambenet och oftast så är manken förskjuten åt samma sida som detta framben vilket kan göra att avståndet mellan de bägge bogbladen och manken är olika på varje sida. Detta är en del av rakritningen, att få manken i mitteln mellan bogbladen och resten av ryggraden ska också den vara mitt i hästen vilket innebär att halsen ska vara rak, dvs varje halskota ska vara placerad i en exakt rak linje framför varandra.Vanliga ställen där hästen går av är i Sjunde halskotan. Det är där där kroppen möter halsen ungefär. Denna kotan är den som hästen använder av naturen för att flytta hela halsen åt olika håll för att kompensera obalansen den skapar när den balanserar frambenen olika. Det får den INTE göra när vi rider den. Rak ska den vara, spikrak. Man kan tänka nacke framför manke ALLTID, även i svängar så är man rätt ute.Magen då. Eftersom hästen är bananformad så innebär det att när vi sitter ovanpå den så kommer vårt ena ben att peka lite längre ut från hästens sida och se kortare ut om man kollar framifrån eller bakifrån. På andra sidan kommer benet att peka mer rakt ner och se längre ut. Så får den inte vara. Så man ska då alltså med sina ben placera magen i mitteln så att ryttarens ben blir likadana.När hästen flyttar magen på detta vis, dvs har den ojämnt, tex att den bular ut mer på vänster sida så kommer höger rygghalva att bli lägre. Det får den inte vara, man ska alltså trycka magen från vänster sida så mkt att höger rygghalva kommer upp i samma höjd som vänster rygghalva.Hästens sidor är då i detta fall ojämna, vänster sida är lång och höger sida är kort. Det beror på att hästens bäcken är snett, i detta fallet med mage som sticker mer ut till väsnter så är bäckenets vänstra sida längre tillbaka än höger sidas bäcken. Svansen pekar åt höger.Den här hästen är som alla hästar sned, de föds så. Vissa mer och vissa mindre.


Men i fallexemplet ovan så kommer hästen såklart att gärna vilja ta bettet i vänster sida, det går bra att få en sökning till ytterhanden på vänstersidan men på högersidan kommer den inte att vilja ta bettet.Belastningen i detta fall är stor på vänster fram.Alla dessa delar måste komma på plats, det är det som kallas rakriktning. Det är det svåraste som finns. Men detta måste ske varenda sekund som du sitter på en häst. Du måste lära dig att sitta emot alla dessa ojämnheter och balansera detta. Då kan du själv kiroprakta din häst. Om du har ridit din häst länge på detta sneda vis så kan den h hunnit utveckla massa hältor av detta.


För många människor känner inte att deras häst är sned.Många ger upp när de behandlat en kota 4 gånger och haft den på boxvila i evigheter. men man KAN rida bort hältor, man kan rida sin häst ohalt. Har den broskpålagringar (läs mer om detta här) så går detta att bota, eller iallafall göra mycket bättre. Hästen bygger på brosk när den rids fel och tar bort brosk när den inte längre behöver stärka upp sitt skelett.Som jag skrev innan så föds hästen med noll kroppsmedvetenhet om att den har bakben. Så steg ett är att visa den att den har bakben, få den att använda detta. Först kommer den att få kontakt med det ena och senare med det andra. Generellt sett så är det så att om den har ont i vänster fram så måste man rida in höger bak då hästen ofta bär sig diagonalt. Men man kan inte rida in bara bakbenet utan det är bäckenet man måste rida in så att bakbenet kan följa med. Man måste ändra det medfödda roterade bäckenet så att bägge bakhovarna pekar exakt rakt fram, se till att framhovarna pekar i exakt samma riktning och att ryggraden är spikrak däremellan.Sen har vi också att ta hänsyn till att hästar är ungefär som flipperspel. Då de belastar ett framben mer, lutar sig på det så kan man om man sitter och rider och känner och låtsas att hästen är ett flipperspel få känslan av att flipperkulan hela tiden vill ramla ner i ett av frambenen (vänster fram i detta fall) och det får den ju givetvis inte göra. Vi måste alltså få den här flipperkulan att sluta ramla ner i ett framben, få den mitt emellan frambenen och sen genom hela hästens utbildning hålla denna kula i mitteln av hästen och allteftersom åren går så flyttar sig denna kula mer och mer bakåt för att vid utbildnings ”slutpunkt” Levad kunna låta kulan ramla ut ur rumpan på hästen.


Men…. Det är så här att det tar 4 år att bygga upp hästens bakben till att klara av att bära belastningen på lederna utan att den behöver förstärka dessa med brosk ( se på tex Islandshästar som måste förstärka sina hasleder med brosk..Spatt) för att klara av belastningen på bakbenen. Så bara för att man KAN få hästen att sätta sig på baken tidigare så ska man inte göra det för snabbt, för då flyttar man det onda från ett framben till ett bakben.Hästen har ca 60 % av vikten på framdelen och 40 % på bakbenen. Man ska alltså flytta bak 10 % under en tidsperiod på 4 år. Det innebär att man har gott om tid på sig så man behöver inte stressa. Det är inte så mycket att flytta . Pisslätt Och i ärlighetens namn så är det inte så svårt för en skolad ryttare att flytta bak vikten och att rakrikta hästen. Det svåra är att BLI en sån skolad ryttare, så skynda långsamt, en övning i taget. Många kroppsdelar att hålla reda på.Och givetvis så har inte bara ridhästar nytta av sån här ridning, utan tex travhästar som tävlar i trav och har problem med att de drar ett bakben, eller hänger på en töm etc…


Även de kan bli hjälpta av att ridas rakt.


Lycka till!!!

Presentation


En skvatt galen -84 som har en förkärlek till fullbloden och mina vildingar till barn födda -08 och -11 är mitt ALLT.

Fråga mig

7 besvarade frågor

Sök i bloggen

Hästar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4 5 6
7
8
9 10 11 12 13 14 15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>

Senaste inläggen

Länkar

GÄSTBOK

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards